Ondernemen in crisis tijd: Tips van ondernemer Ben Vloon

Ondernemen in tijden van crisis. Denk je “HELP?!” of gaan je creatieve radertjes meteen op standje 100? Om je éxtra te kunnen helpen delen we vanaf nu elke week tips & inzichten van ondernemers die er voor zorgen dat jij je mannetje staat in onzekere tijden💪🏼

Ondernemer Ben Vloon geeft je met deze inzichten een voorsprong!

♦️Wie ben je?
Mijn naam is Ben Vloon. Mijn bedrijf heet Crowd and Company en wij houden ons bezig met veranderen, maar dan altijd vanuit het perspectief van de klant (vandaar die Crowd, en dan pas Company). Wij helpen organisaties om te groeien en te versnellen door grenzen te verleggen. Samen met onze opdrachtgevers ontwikkelen we op een creatieve manier de allerbeste visies, strategieën en bijbehorende teams. Wij bedenken concrete plannen en voeren resultaatgericht acties uit, waarmee ambitieuze organisaties het verschil kunnen maken vóór hun klanten en mét hun medewerkers. Het grootste deel van onze opdrachten gaat over het ontwikkelen van klantervaringen (Customer Experience Design) en het ontwikkelen van dienstverlening waar klanten van onze klanten geen last van hebben (Service Design).

♦️Wat betekent ondernemen voor jou?
Ondernemen is voor mij het helpen van opdrachtgevers om hun toegevoegde waarde verkocht te krijgen bij nieuwe en bestaande klanten door middel van spraakmakende proposities en klantervaringen. Daarmee kunnen onze opdrachtgevers en hun medewerkers (door)groeien. Dat is de functionele kant. Maar … ik zie ondernemen ook als één groot feest van iedere dag mooie dingen doen die te belangrijk zijn om te laten liggen. Geen mooie dingen maken of dingen verbeteren terwijl je dat wel kunt betekent eigenlijk dat je de wereld om je heen tekort doet. En dat zou zonde zijn.

♦️Dé tip voor startende ondernemers:
‘Speed is life’. Denk niet dat je alles zelf moet uitvinden maar zoek verbinding met mensen die stukjes en beetjes van wat jij ook wilt al een keer hebben gemaakt, gedaan of verzonnen en ga dan samen aan de slag. Alleen ga je snel, samen kom je verder. Daar is geen woord van gelogen.

♦️Wat zijn valkuilen? Waar je op moet letten?
Mijn moeder zei altijd ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Ik heb dat iets korter gemaakt. ‘Verbeter de wereld, BEGIN’. Zorg dat je een big hairy goal hebt, een visie, een reden om iedere dag om 0630 op te staan, en zorg ervoor dat je begint. Pas dan begint het ondernemen. Pas als je begint weet je wat werkt of niet, kun je stappen maken. Aan de slag. Weg van je bureau. Van succes naar succes, van fout naar fout. Stop niet als het niet wil maar herken problemen, vind een oplossing of loop er omheen. Nike adverteerde ooit met ‘You think training is hard? Try loosing’. Zoek die op en maak er je bureaublad achtergrond van. Het helpt.

♦️Mijn grootste blunder
Ik heb ooit in het Midden-Oosten een secretaresse van een klant een hand gegeven bij binnenkomst. Dat lijkt onbelangrijk, maar ik verzeker je, dat is nooit meer goed gekomen. Dat was het moment dat ik mij enorm verdiept heb ik cultuur. Ik weet nu alles over de Islam, het Midden-Oosten, Centraal-Azie en de bijbehorende gebruiken. Als je zo’n blunder herkent en aanpakt als een leermoment dan is ‘ie goud waard.

♦️Ondernemen in tijden van corona: wat is er veranderd?
Het was even moeilijker om mensen te bereiken, om het programma waar ik middenin zit verder te brengen. Maar na een paar weken is dat wel voorbij. Organisaties passen zich razendsnel aan, aan deze tijdelijke verstoring. En juist in deze tijd stapelen de kansen zich zo snel op dat zelfs ik daar wat onrustig van wordt …

♦️Tot slot:
Dit is het mooiste moment van je leven. Het kan zijn dat je er anders over denkt, maar dit is echt een ‘once in a lifetime opportunity’ om te leren hoe flexibiliteit werkt en hoe je je kunt wapenen tegen invloeden van buitenaf waar jezelf niets aan kunt doen. Ik wou dat ik twintig was. Dan was dit de mooiste levensles waarmee ik de rest van mijn leven mijn voordeel mee kon doen. Los van de leeftijd heb ik er nu ook heel veel aan. Want ik was toch nog niet van plan om te stoppen.

👉🏼Wil je alle tips, tricks en inzichten gratis gebundeld ontvangen? Stuur ons dan een DM of stuur een mailtje naar: info@ondernemersfabriekdrenthe.nl 📧